Samtidsdirigenten

Ingar BergbyIngar Bergby er kjent for sin evne til å skape et varmere og rikere klangbilde av samtidsmusikk, enn den kjølig analytiske måten slik musikk ofte blir fremført på. Hans mangeårige samarbeid med Arne Nordheim ga stor inspirasjon til utforming av samtidsmusikk. Bergby arbeider etter Nordheims motto «og alt skal synge!»

I løpet av sitt engasjement i samtidsmusikkensensemblet BIT20 fra 1991 til 2002, sto Bergby bak tallrike plateinnspillinger og urframføringer. Sammen opptrådte de blant annet på Agorafestivalen ved IRCAM-senteret i Paris, Barbican Centre i London, Musikfestival i Bremen, Musica festival Strasbourg, Ultimafestivalen og Festspillene i Bergen.

Tiden som sjefsdirigent i BIT20 gjorde Bergby godt kjent med store deler av det moderne repertoaret. Samtidsmusikk har siden vært representert i mange av hans produksjoner gjennom karrieren.

Eksempler

Blant det mangfoldige arbeidet Bergby har gjort i denne sjangeren er Magic Island, en innspilling med Arne Nordheims kammermusikk og ensembleverk. Dette er den best solgte platen med norsk samtidsmusikk, og har vært viktig for forståelsen av Arne Nordheims betydning i vår musikkhistorie. Sammen med Göteborgs Symfoniker gjorde han orkesterproduksjonen Strange News av Rolf Wallin. Verket omhandler bruken av barnesoldater i Afrika, og fikk svært gode kritikker og internasjonal oppmerksomhet.

 

Samtidsdirigenten

Opera- og ballettdirigenten

Orkesterdirigenten

Crossoverdirigenten